Jij bepaalt de richting,
wij begeleiden

Trauma, stress & PTSS

Herstel en groei met paardencoaching

Indien je kampt met de gevolgen van een traumatische ervaring, zoals snel afgeleid zijn, flashbacks, geheugenproblemen, of een vervreemd gevoel van anderen, staat je mogelijk een uitdaging te wachten in het hervinden van innerlijke rust. Symptomen zoals verminderd plezier in positieve momenten, slaapproblemen, schuldgevoelens en woedeaanvallen kunnen wijzen op dieperliggende kwesties zoals PTSS of chronische stress.


Ontdek hoe paardencoaching een vernieuwende aanpak biedt voor het verwerken van trauma zonder dat je verplicht bent jouw ervaringen te delen. Deze vorm van coaching erkent de subtiele interacties tussen coach, paard en jezelf, waarbij het paard als een spiegel fungeert voor de emoties en spanningen die je bij je draagt. Onthoud dat, in tegenstelling tot traditionele therapieën, bij paardencoaching de nadruk ligt op het omgaan met en verwerken van spanningen, en niet op het herbeleven van het verleden.


Werk aan (medisch onverklaarbare) lichamelijke pijnklachten, schrikreacties, en dissociatieve ervaringen door de kracht van paardencoaching te omarmen. Deze empathische benadering kan een weg naar herstel inluiden, waarbij je langzaam leert om op een gezonde manier met jouw eigen emoties en reacties om te gaan, en zo een stap zet naar een leven met minder stress en meer plezier.


Traumaverwerking en ondersteuning bij stress en PTSS met behulp van paarden.


Het streven naar evenwicht is een continu proces voor het menselijke lichaam, net als zijn vermogen tot zelfherstel. Dit complexe systeem kan echter ontregeld raken door acute stress of aanhoudende stressvolle gebeurtenissen, wat kan leiden tot stagnatie in het natuurlijke balansherstel. Als reactie op stress wordt ons hormoon- en zenuwstelsel geactiveerd, en bereidt het lichaam zich voor op vechten, vluchten en in sommige gevallen bevriezen – een staat bekend als de alarmfase. Indien de stressor aanhoudt, gaat het lichaam over naar de weerstandsfase, waarin het probeert de negatieve lichamelijke effecten tegen te gaan. Dit kan leiden tot uitputting, waardoor we steeds minder adequaat op situaties reageren. Als de stressor niet verdwijnt, kan ons lichaam de strijd uiteindelijk niet langer volhouden en raken we in de uitputtingsfase, waarbij het lichaam al zijn reserves uitput, zowel fysiek als psychisch. Het risico op ziekten neemt toe in deze fase.


Het is wellicht duidelijk dat dergelijke ervaringen hoge mate van spanning in ons lichaam kan achterlaten. Tijdens de sessies zullen we ons daarom vooral richten op het waarnemen van spanning en het bevorderen van ontspanning, zodat jouw lichaam kan herstellen. Dit proces zal jouw veerkracht geleidelijk helpen (her)opbouwen.


Tijdens de sessies kun je merken dat ontspanning bijvoorbeeld fysieke reacties zoals trillen of huilen kan uitlokken – tekenen van het loslaten van opgeslagen spanning. Dit is een terugkeer naar het 'hier en nu', waarbij de eenmaal vrijgekomen spanning niet terugkeert. Deze technieken zijn bijzonder waardevol bij het herstel en stellen je in staat weer in contact te komen met jouw natuurlijke evenwicht.


Wil je weten of deze vorm van coaching jou kan helpen, neem dan contact met ons op.